top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Brief VAN de Nederlandse Puma-ontwerper


Twee weken geleden schreef Mick Boskamp naar aanleiding van zijn ervaring met de fantastische Ford Puma een spontane brief naar de Nederlandse hoofdontwerper van alle Europese Ford-modellen. Tot zijn grote verrassing kreeg hij deze bijzondere brief terug van Amko Leenarts:Beste Mick,

Dank je wel voor je lovende en innemende open brief. Zoals een goede auto-ontwerper het betaamt heb ik je journalistenprofiel opgezocht en kwam ik er achter dat je een beroemdheid bent in jouw vak!

Wat mooi dat je aan je vriendin dacht toen je de Puma zag: is ze ook zo optimistisch van aard, staat ze altijd in de startblokken en heeft ze een paar verrassende eigenschappen waar je niet over uitgepraat raakt? Ik denk dat liefde voor de vrouwen in ons leven heel veelzijdig kan zijn. Naast partner liefde is moederliefde grenzeloos en beschermend, zusterliefde een bevestiging van een innige band terwijl dochterliefde juist weer over voortzetting en trots gaat. Allemáál aspecten die ook in een ontwerp hun plekje hebben. In mijn Ford design studios noemen we dat Human Centered Design maar tussen jou en mij: je kunt het ook simpelweg het overbrengen van liefde noemen.

In je brief vroeg je ‘hoe we het toch konden bedenken?’ Daarom ik vertel je graag iets over hoe we met deze liefde tussen de mens en het object omgaan. Eigenlijk is het heel eenvoudig want ik geloof dat de creatie van een muziekstuk, het schrijven van poëzie, het maken van een abstract schilderij of het bedenken van een toneelstuk allemaal dezelfde basis heeft: er is een flinke dosis creativiteit voor nodig. Completeer dat met kennis van het ambacht en sluit alles af met een gezond portie durf en ambitie.

Vervolgens zijn er verschillende elementen die maken dat je voor iets of iemand valt. Je herkent bijvoorbeeld iets van jezelf in je jonge jaren, het roept een verlangen op naar iets nieuws waar je naar op zoek was of het is zó anders dat je geïntrigeerd raakt. Is er slecht één van die elementen aanwezig dan verval je in nostalgie, luchtfietserij of angst voor het onbekende. Maar de juiste combinatie maakt dat je meegesleept wordt! Daardoor voelt de luisteraar, de toeschouwer of -in ons geval- de gebruiker een ‘klik’ of een vonkje dat overspringt. Daarna ontdek je vol verwondering de details zoals die blik met dat beetje eigenwijze karakter, die stoere kleding (Zipper-Seats in Ford-taal) of die geheime Mega-Box die de fantasie prikkelt... Wat dacht je van oesters en witte wijn op ijsblokjes om vervolgens naar die ene romantische picknick plek te rijden? Dat is de Puma.

Je brief heb ik voorgelezen aan mijn internationale team en het is geweldig de waardering te krijgen voor dit geslaagde ontwerp. Sonja, George, Murat, Jens, Thomas, Jim, Joel en vele anderen hebben een belangrijke rol gespeeld in het creëren van deze reis en ze zijn je allemaal dankbaar voor je erkenning.

Inmiddels zijn we met Mach-E snelheid op weg naar de volgende magische combinatie. Laten we contact houden.

Amko


Naschrift MB: Hier nog een lovende (gefilmde) bespreking van de Ford Puma. Ditmaal door onze Britse vrienden van What Car?

コメント


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page