top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Vrijwilliger van het jaar in Zandvoort? Moi?

Op de site van de Zandvoortse Krant staat een stuk over het winnen van de vrijwilligersprijs in ons mooie dorp. Er staat dat die prijs naar Niemand Verzandt In Zandvoort is gegaan, maar dat is niet helemaal juist.

De dag van gisteren zal altijd in mijn geheugen gegrifd blijven staan als de dag dat mijn lieve, mooi zus Patricia zich van een andere kant liet zien, namelijk als de grootste geheimspreker van het universum.

Het is ongelofelijk maar waar: die geweldige vent, luisterend naar de naam Rob Spruijt en ik zei-de-gek hebben een gedeelde eerste plek in de Zandvoortse verkiezing van vrijwilliger van het jaar behaald. Hoe gaaf is dat? Het is ook schitterend als je bijvoorbeeld ondernemer van het jaar wordt. Maar aan de titel vrijwilliger van het jaar zit wat mij betreft toch een goud randje.


The day after lees ik de Sufferd, zoals mijn moeder het Zandvoortse krantje altijd noemde. En ik lees o.a. dat ik me inzet voor de Herstelroep Verslaving. Tikfoutje. Maar ik vraag me wel af hoe die herstelroep zou klinken. Als de roep van Tarzan? Zoiets als: 'Ooo-wa-ooo-aaooaaooaa-ooo!'? Terwijl je ondertussen met beide vuisten hard op je borst slaat?


Ik ben 64 en dit is de eerste keer in mijn leven dat ik iets gewonnen heb. Okay, ik heb weleens 5 euro gekregen nadat een staatslot me geluk bracht. De wijze waarop je vervolgens gefeliciteerd wordt op de site van de staatsloterij liegt er niet om. Ze hangen nog net niet de vlag voor je uit en dat terwijl je 15 min 5 is 10 euro verlies hebt geleden. Het is een rare wereld.Niek Meijer wisseltrofee


De dag van gisteren zal altijd in mijn geheugen gegrift blijven staan als de dag dat mijn lieve, mooi zus Patricia zich van een andere kant liet zien, namelijk als de grootste geheimspreker van het universum. Ze wist dus al ruim drie weken dat ik met de eer ging strijken en samen met Rob Spruijt in een veld van tien terecht genomineerde mede-kandidaten met de Niek Meijer wisseltrofee aan de haal zou gaan. Ze had het zelfs niet aan mijn zwager, de man waar ze elke avond mee in bed ligt, verteld! Dat is toch kras.


Gisteren in de raadzaal was mijn zus erbij. Ik mocht iemand meenemen. Mijn lieve dochter kennende had ze zich rot verveeld en vermoedelijk aan de burgemeester gevraagd of hij samen met haar een TikTok filmpje wilde maken (ik denk dat David Moolenburgh nog ja had gezegd ook!). En eerlijk is eerlijk, mijn zus hoorde er gewoon bij. Want toen het in een nog niet zo heel lang verleden niet goed met mij ging, was zij mijn grote steun en toeverlaat. Toen ik als genomineerde naar voren werd geroepen, werd toegesproken en een mooi bos bloemen kreeg en een cadeaubon van maar liefst 100 euro schonk ik beiden dan ook meteen aan zuslief.Het zal toch niet?


En toen was het grote moment daar. De winnaar van de (ex-) burgemeester Niek Meijer wisseltrofee, een fraaie gebeeldhouwde valk, werd bekend gemaakt. Jury-lid Maaike Koper begon te vertellen:


'Klaar staan voor anderen. Onvermoeibaar, gedreven en betrokken. Onmisbaar voor de samenleving. Voor Zandvoort. Dat zijn alle vrijwilligers vandaag hier aanwezig. Daarvoor zijn ze genomineerd door hun organisaties. En jullie zijn dus eigenlijk allemaal vandaag winnaar.


Maar de Niek Meijer Wisseltrofee kan maar naar 1 van van deze nominaties gaan. We maken deze nu bekend.


Ondanks alles beperkingen zijn ze onvermoeibaar doorgegaan.


Ik word gelukkig als ik mensen kan helpen, vertelde Mick.


(Huh, waarom citeert ze me?)


Zowel hij als Rob krijgen hier extra energie van. Rob is ervaringsdeskundige en begeleidt mensen die kampen met een depressie. En Mick, ook ervaringsdeskundige, begeleidt mensen met een verslaving.

(Het zal toch niet?!!!)


Deze heren zijn onmisbaar voor onze samenleving. En voor de mensen in de streungroep van Niemand verzandt in Zandvoort.


Al met al heeft de jury na ampel beraard besloten dat de Niek Meijer Vrijwilligersprijs 2021 wordt toegekend aan Rob Spruijt en Mick Boskamp.


Ik kijk verbaasd mijn zus aan die naast me zit. Aan haar grote ogen en lach zie ik dat ze het al wist, de boef. Ik heb helemaal niets voorbereid. Geen korte speech, geen dankwoord. Als in trance loop ik naar voren waar ik die grote blije kijkers van Rob zie. Voor hem vind ik het ook helemaal geweldig! Ik raap mijn moed bij elkaar en als het mijn beurt is, begin ik maar wat te vertellen. Want ja, je bent verhalenverteller of niet...Filmpje en bedankjes

p.s. Hieronder het filmpje waarin de winnaars bekend worden gemaakt en Rob en ik mogen speechen. Daarbij ben ik het dankwoord vergeten. Ik wist wel dat ik iets belangrijks zou vergeten. Natuurlijk ben ik de juryleden Joke Bais-Bloeme, Maaike Koper en Gerrie Rutte dankbaar dat ze voor Rob en mij hebben gekozen. Maar ook de huidige burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort ben ik dankbaar. Gewoon omdat hij de huidige burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort is. Ook dank ik Pluspunt en in het bijzonder Hella Wanders voor haar enthousiasme van gisteren. Niet te vergeten mijn dank aan rots in de branding Frans Nak, mijn mede-voorzitter van de Herstelgroep Verslaving. En uiteraard al mijn huidige en toekomstige maatjes van de Herstelgroep Verslaving, you know who you are!


Tot slot wil ik iemand bedanken zonder wie ik nooit aan die prijs had mogen ruiken, laat staan die wisseltrofee had mogen winnen samen met Rob. Dank je wel, lieve Esther Madera, voor je vertrouwen in mij om van meet af aan de Herstelgroep Verslaving mede te mogen begeleiden.Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page