top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Valentijnsdag 1997

Als we het in deze tijden van #metoo en #cancelen over hofmaken hebben, dan moeten we voorzichtig zijn. Als ik onderstaand Playboy-artikel uit 1997 nu had geschreven en gepubliceerd, dan denk ik dat me dat niet in dank zou zijn afgenomen...Hij: When you put your arms around me, you let me know there's nothing in this world I can't do. Zij: Metoo!


Het stuk verscheen in een Valentijnsspecial van het mannen magazine. En het gaat over vrouwen het hof maken. Een specialiteit die volgens mij niet meer zo op prijs wordt gesteld. Lees het stuk en plaats bij opmerkingen en passages die nu niet kunnen een imaginaire rode vlag. Als je klaar bent met lezen, tel je de rode vlaggen. Ben benieuwd naar het aantal...

Onenightstands hebben nooit mijn voorkeur gehad, maar ik ben de veertig gepasseerd, dus ik kan er wel iets over vertellen.

Onenightstands hebben nooit mijn voorkeur gehad, maar ik ben de veertig net een paar maanden gepasseerd , dus ik kan er wel iets over vertellen. Geen van die snelle veroveringen heeft ooit tot een duurzame relatie geleid. Denk niet dat ik er af en toe geen goed gevoel over had. Ooit ben ik op de eerste avond naar bed geweest met een vrouw, waarvan ik de momenten daarvoor, tijdens en daarna bij elkaar optelde en tot de conclusie kwam dat ik me buitengewoon fijn bij haar voelde en dat er misschien wel een plekje vacant was in mijn hart. Ik hoorde nooit meer wat van haar. Toen ik hier met een vriend over sprak, zei hij: “Het is logisch dat die vrouw niets meer met je te maken wil hebben.”

“Logisch?” zei ik. “Hoor je wel wat je zegt? We hebben een geweldige avond, een nog een geweldigere nacht en nog een geweldigere ochtend gehad. Wat is er logisch aan dat ik gedumpt word?”

En toen sprak hij de woorden die de basisformule voor het krijgen van een droomvrouw zouden vormen. Hij zei: “Je hebt geen moeite voor haar gedaan.”


Het hart van een draak


Als je je droomvrouw hebt ontmoet en je wilt dat zij de jouwe wordt, dan zul je haar het hof moeten maken. Hofmakerij. Zoek het op in het woordenboek en je krijgt het volgende te lezen: ‘een vrouw of meisje allerlei oplettendheden bewijzen, om zich bij haar aangenaam te maken, of, sterker, naar haar hand te dingen.

De vertaling van deze volstrekt onbegrijpelijke omschrijving (zich bij haar aangenaam maken?) is dat hofmakerij een proces is, waarbij jouw acties bewijzen dat je het fijn vindt om met haar te zijn. Het stamt uit de middeleeuwen, de tijd van koningen en koninginnen, van ridders die het hof beschermden. In die tijd was hofmakerij een langdurig proces, waarbij je, om het hart van een vrouw te kunnen veroveren, eerst het hart van haar ouders en de rest van het kasteel moest stelen. En soms moest je ook nog het hart van een draak doorboren.


Gelukkig hoeven we in deze tijd niet zoveel obstakels te nemen. Integendeel. Hofmakerij is net als sport. Het kost inspanning. Maar als je het een beetje kunt, beleef je er veel plezier aan. Toch is er wel degelijk een overeenkomst tussen toen en nu. Vrouwen willen dat je bewijst dat je ze graag wilt. Misschien nu wel meer dan ooit.


Vriendjes worden met vrouwen


Het allerbelangrijkste als je een vrouw het hof wilt maken, is geduld hebben. Je neemt de tijd om te laten zien dat je betrouwbaar, eerlijk en een goed mens bent en dat je nobele kwaliteiten bezit. Samengevat ga je bewijzen dat je haar wilt als een individu en niet als eenonenightstand. De meeste vrouwen die een relatie wensen, willen weten of je ze niet alleen maar leuk vindt omdat ze zulke interessante attributen hebben.

De fout die veel mannen vervolgens maken, is vriendjes willen worden met vrouwen. Vriendjes worden met vrouwen is heel belangrijk, maar dan wel als er heerlijke seks in het spel is. Als je nog nooit met haar hebt gevreeën, dan is het heel gevaarlijk om vriendjes met haar te worden. Natuurlijk is het heerlijk als je lacht met elkaar. Bij een vrouw die je kunt laten lachen, scoor je heel veel punten. En natuurlijk is het fijn dat je je goed voelt bij elkaar. Maar als je een relatie wilt die geen platonische relatie is, dan heb je een belangrijk element nodig. Romantiek.


Wat is een romantische situatie? Een romantische situatie haalt een vrouw uit haar dagelijkse leven en plaatst haar in een speciale wereld, waar tijd niet bestaat. Als je romantische situaties wilt scheppen, dan heb je fantasie nodig. Die vriend van me die zo treffend wist te vertellen waarom de vrouw die ik tijdens de eerste avond bovenop me liet zitten, na het ontbijt van de aardbodem verdween, heeft fantasie voor drie. En daarbij is hij zo romantisch dat hij Gone With The Wind standaard op zijn mobieltje en iPad heeft staat. Laatst was zijn bad stuk. “We konden dus niet meer lekker samen in bad," vertelde hij. "Ik had nog een paar van die Kneipp-tabletten liggen voor in een voetbad. Ik heb toen tegen haar gezegd dat ze even niet in de keuken mocht komen. Vervolgens heb ik met chloor het aanrecht en de gootsteen schoon gemaakt. Daarna heb ik allemaal kaarsjes in de keuken gezet, ik heb klassieke pianomuziek opgezet. En toen heb ik twee handdoeken opgevouwen tot kussentjes en hebben we samen, naakt op het aanrecht zittende, een voetbad genomen.”


Geen back-up plan


Het was een mooi verhaal, waar ik onbedaarlijk om moest lachen. “Ik weet dat er een hoop mannen zijn die denken dat ik niet goed bij mijn hoofd ben,” zei hij. “Het interesseert me geen moer. Ik vind het fijn om dat te doen. Ik wil filmscènes in mijn leven. En als ze er niet toevallig zijn, dan maak ik ze zelf.”

Je kunt romantiek zien als een viering van jullie samenzijn, een viering omdat je – zonder door iets te worden afgeleid – bij haar bent, van haar geniet en ondertussen nog plezier hebt ook. Zorg wel dat je bij een romantische ingeving altijd een back-up plan hebt. Ooit was ik in Zuid-Frankrijk en toen ontmoette ik een vrouw die, geloof me, het waard was om het hof te maken. Ik reserveerde een tafel op het terras van het mooiste restaurant van de zuidkust. Champagne in de koeler, een roos in een vaas. Een kwartier voor de afspraak begon het te stortregenen. Ik had geen back-up plan. Gelukkig had ik dat niet nodig ook, want ze kwam niet opdagen.


Misschien moet je je bewijzen, maar zelf wil je ook weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Heel gek, maar toen die vrouw zonder tegenbericht niet kwam opdagen, wist ik dat meteen.

Communicatie is alles. Als mensen meer zouden communiceren op de wereld, dan zou het weliswaar niet stiller zijn, maar wel vreedzamer. Ooit maakte ik de fout om te denken dat je alleen maar heel lang in elkaars ogen hoefde te kijken. Daar kwam ik snel op terug, toen een klein, hypernerveuze hondje aan het voeteneinde van het bed naar mijn achterwerk stond te grommen, terwijl ik daarvoor niet eens wist dat de dame in kwestie een klein, hypernerveus hondje had. En als ik dat wel had geweten, dan had ik in alle eerlijkheid gezegd dat ik niet van kleine, hypernerveuze hondjes hield en dan lag het probleem bij haar, een probleem dat – zo ze dat wilde – was op te lossen door een oppas voor het kleine, hypernerveuze hondje te regelen.


Vijf standaardregels


Hier volgen een aantal standaardregels voor hofmakerij in een vroeg stadium.


  1. Raak haar tenminste vijf keer aan. Knijp haar heel zachtjes in haar arm of raak haar hand aan als je vraagt wat ze wil drinken. Ze raakt dan alvast gewend aan je aanrakingen die straks intiemer worden.

  2. Kijk haar ‘te lang’ in de ogen. Het laat zien dat je niet bang bent en dat je alleen maar oog voor haar hebt en voor niemand anders.

  3. Maak snelle beslissingen. Aarzel niet bij bestellingen, kom in actie als de ober te lang op zich laat wachten. Een zekere mate van besluitvaardigheid is attractief.

  4. Geef haar een aantal complimenten. Maar wel de juiste complimenten. Zeggen dat ‘haar borsten geweldig uitkomen in haar blouse en dat je er met moeite vanaf kunt blijven’ is absoluut een compliment, maar het is tevens ook einde oefening.

  5. Stel een romantische vraag. Vraag bijvoorbeeld: “Wat is het meest romantische dat je ooit hebt meegemaakt?” Je laat zien dat romantiek hoog op je agenda staat en tegelijkertijd kom je erachter wat ze onder romantisch verstaat.

Fluitje van een cent


Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar bovengenoemde heb ik in de loop der tijd uitgeprobeerd en ik moet zeggen: met succes. Maar zoals bij het aannemen van haar jas, een deur voor haar openhouden en een stoel voor haar weg- en aan schuiven, denk ik niet teveel na over wat ik doe. Als mensen me een slijmbal noemen, zeg ik dat ik van een bouwjaar ben waarin hofmakerij nog onderdeel van je bestaan was als man. Een tijd waarin het over romantiek, fantasie & geduld ging. Dat klinkt misschien minder spannend dan sex, drugs & rock ‘n’ roll, maar dat is slechts schijn. Als je samen op je eerste date bent en je vangt haar blik waarin te lezen valt dat ze diep in haar hart verdomde veel zin in je heeft, dan is dat een moment waarop je voelt dat er even geen zwaartekracht bestaat.


Toegegeven, het is wat arbeidsintensief allemaal, maar geloof me: het loont. Misschien kan ik het mooi illustreren aan de hand van het volgende voorbeeld.

Stel je koopt een huis en de egale, betonnen muren hebben alleen een likje verf nodig. Je koopt de verf en je gaat verven. Dat gaat voorspoedig en na afloop kijk je naar het resultaat dat prima is en je denkt: 'Fluitje van een cent.' Maar nu betrek je een huis waarvan de muren moeten worden afgestoken en opgevuld, muren die daarna nog een paar keer flink in de grondverf moeten worden gezet, voordat je de gewenste kleur kunt aanbrengen. Als je dan uiteindelijk naar je schilderwerk kijkt, denk je: “Wat geweldig dat ik het voor elkaar heb gekregen.”

Ik moet deze vergelijking nog maar eens teruglezen, want ik ben zelf een klusser van lik m'n vessie. Maar mijn gevoel zegt me dat het precies weergeeft waarom het zo fijn is om een hofmaker te zijn.


Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page