top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Slay Leela (of: hoe trots kan een vader zijn?)

Voor het eerst in 15 jaar (want zo jong is ze) heeft onze dochter Leela toestemming gegeven voor het plaatsen van foto's waar ze op staat en videos waar ze in voorkomt. Dat is een moment waar ik vandaag gretig gebruik van maak.


Leela zingt Dead Girl in The Pool van Girl in Red


Want zo'n drie weken geleden trad zij voor de derde keer op in Haarlem voor ouders, geliefden, vrienden, kennissen en geïnteresseerden tijdens Hart Voor Talent. En daar heb ik natuurlijk - de naam zegt het al - naar hartenlust staan filmen en fotograferen. Hart Voor Talent is een Haarlem's project, waarin jongeren de kans krijgen om hun creatief talent op gebied van muziek, dans, theater of beeldende kunst te ontwikkelen. Ze hebben een motivatiebrief of film gemaakt en vervolgens budget gekregen om met hun talent aan de slag te gaan. En Leela werd uit de inzendingen gekozen om mee te doen. Ze zingt, speelt gitaar en drumt. Van het budget dat ze kreeg, nam ze natuurlijk muzieklessen en dat zette al snel zoden aan de dijk.


De artiest (rechts voor de kijker) met een handtekeningjager...


Verder ga ik niet zeggen wat ik er van vind, want zelfs als ik naar eer en geweten zeg dat ze talent heeft, weet ik zeker dat je denkt dat mijn mening gekleurd is. En dat snap ik.


Leela en haar moeder Mel lijken nauwelijks op elkaar... 😅


Zoals de twee keren daarvoor trad ze zaterdag 20 mei solo op. Net als alle andere jonge artiesten die meedoen aan dit geweldige project. Er is een jongen die op klarinet en hobo klassieke muziek speelt, er zijn twee dance performers, een singer/songwriter begeleidt zichzelf op piano en een aantal zangeressen zingen en spelen gitaar, net als Leela. Er is zelfs een jonge kunstenaar die een schilderij maakt van wat er op het podium gebeurt. En dat alles wordt onder toeziend oog van Hart's Eske Scheele begeleid en gepresenteerd door een absolute topgast: danser en performer Gene Power (HIER zijn nieuwe project).


Het eerste optreden was in maart in het Haarlemse Badhuis. Niet zingend onder de douche gelukkig. Want het badhuis is allang geen badhuis meer, maar een zaal waar o.a. evenementen worden gehouden. En waar je een speld kon horen vallen toen Leela 's middags met haar breekbare stem The 30th van Billie Eilish zong.


Na een optreden in Café Stiels op 15 april, dat natuurlijk anders was omdat er in een café veel geroezemoes is, maar waar desondanks haar versie van Maan's Ze Huilt En Ze Lacht weer goed viel bij het publiek, was het drie weken geleden een openluchtoptreden. En dat vond plaats op een geweldige lokatie op het zogenaamde Eiland van Veer bij de Veerplassen, oftewel het strand van Haarlem. Die lokatie heet Het Veerkwartier. Ik wilde het bijna niet noemen, omdat er soms plekken zijn die je heel egoïstisch graag voor jezelf houdt. En deze bijzondere 'strandtent', waar je heerlijk kunt zitten, hangen, eten en drinken, is ronduit magisch. Hele leuke en lieve eigenaren ook (Merel Janssen en Frank van Baren).


Een bagel van (Het Veerkwartier) en vóór professionals (zoals ik). Met o.a. spek en Kimchi.


Daarbij waren de weergoden ook in blijde verwachting van deze muzikale middag en was het stralend weer. Ja, het zou zo'n dag worden, waarop alles klopte en waarin ik me heel gelukkig en trots voelde. Niet in het minst door het onvergetelijke optreden van Leela. Gene vroeg haar zelfs om als laatste een toegift te doen. Omdat ze zich daar niet op had voorbereid, werd het een geïmproviseerde versie van the 30th van Billie. Sowieso een razend moeilijk nummer, vooral in de bridge, waarin je qua zang nauwelijks tijd krijgt om adem te halen omdat de vele zinnen non stop worden gezongen.


En ik filmde dat alles. Alsof ik de vader van een Idols-kandidaat was (Oef, ik wilde eerst Voice-kandidaat schrijven...). Ach, het zal me ook worst wezen wat mensen ervan vinden dat ik zo'n fan van onze dochter ben.


Hier de video van de eerste song die ze deed. Dead Girl In The Pool van Girl in Red.Hier de video van de toegift. The 30th van Billie Eilish.p.s. Toen de videos net online stonden op Youtube kwam er al een reactie binnen. Van de jonge Amerikaanse zangeres en ukelele-speler Daelyn Elise. ' Slay Leela!,' schreef ze. Wat zou dat betekenen? Ik zocht het op. Slay betekent kill (a person or animal) in a violent way. Ik raakte helemaal van de leg toen ik dat las. Aarzelend en zoekend naar woorden vertelde ik het Leela, want ze kon het beter uit mijn mond horen, dan dat ze het las. Ik was me door twee zinnen aan het hakkelen, toen ze moest lachen. 'Pap,' onderbrak ze me. 'Slay betekent ook: 'You killed it.' Als in positief, snap je?'

Als ik fan van Leela wil blijven, moet ik nog een boel bijleren, vrees ik.


p.p.s. Aanstaande zondag 18 juni is er weer een Hart voor Talent, dit keer tijdens het Houtfestival in Haarlem. HIER vind je het programma (op de foto die je op de pagina ziet, is Leela te herkennen aan het witblonde kapsel).

Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page