top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Skins X Vilhelm van Skins is helemaal Skins


Wat van ver komt, is lekker. Zeker wat betreft parfums is dat altijd mijn leitmotiv geweest. Maar in een tijd waarin sowieso alles anders is, komt mijn favoriete geur uit... Nederland. Damn! Wat tof!


Het gebeurde op 30 januari van vorig jaar op een presentatie van Skins Cosmetics in Amsterdam. Ik ben dol op Skins. Er is geen parfumerie-keten ter wereld waar je zoveel keuze hebt in unieke topmerken voor de avant garde. Als sinds een paar jaar wordt Mannenzaken steevast uitgenodigd voor de inmiddels beroemde presentaties waar het bedrijf de nieuwe beauty-producten en parfums introduceert. En daar kijk ik altijd naar uit.


'Als ik een geur creëer', zegt hij. 'Dan stel ik me voor dat ik Miles Davis ben, die in het Chelsea Hotel in New York, op zoek is naar een nieuw geluid.'

Deze editie zou een bijzondere worden, want we mochten even proefondervindelijk vast gaan stellen of het met spanning aangekondigde, eerste Skins parfum de hoge verwachtingen in zou lossen. Als je veel verwacht van iets, dan valt het vaak tegen. Maar hier werd ik dolgelukkig van. Ook parfums volgen vaak de mode. Dan lijkt het alsof de parfummerken stiekem in elkaars laboratoria hebben gekeken en vooral hebben geroken, want dan zitten er elementen in de geuren die tezamen een trend vormen. Zo niet Skins X Vilhelm.Eureka moment


Als ik Skins directeur Philip Hillige vertel dat ik op een uiterst prettige manier overrompeld werd toen ik wat Skins X Vilhelm opspoot, zegt hij: 'Soms heb je dat eureka-moment bij parfums. Ik had dat toen ik achter mijn bureau zat dat vol met flesjes stond. Ik weet nog wel dat ik klaar was met ruiken. Dat heb je soms aan het einde van de dag. Op een goed moment raakte ik toch geïntrigeerd door een flesje zonder label en zonder begeleidend briefje. Ik begon te ruiken en ik dacht meteen: 'Wow, wat is dit?' Toen ik er vervolgens achter kwam dat dit het parfum was dat de man achter Vilhelm Parfumerie voor ons had gemaakt, voelde ik me de Koning te rijk. Op de een of andere manier had ik dit parfum nog nooit eerder geroken, maar toch was het helemaal Skins. Misschien moet ik wel zeggen: waardoor het juist helemaal Skins was...'


Ooit nodigde hij een Argentijnse tangodanser en een Spaanse flamencodanseres uit. Ze begonnen allebei te dansen, met heel verschillende vibes.

De man achter Vilhelm Parfumerie was er die dag ook bij. Jan Ahlgren (middelste naam Vilhelm) is een Zweeds ex-model dat na zijn loopbaan op de catwalks en op de billboards leren tassen begon te ontwerpen. Toen hij het leer een bepaalde geur mee wilde geven, raakte hij in contact met de parfumwereld en begon het te borrelen bij hem. Nu heeft hij met Vilhelm een ijzersterk niche parfummerk, dat de hele wereld verovert.


'Als ik een geur creëer', zegt Jan. 'Dan stel ik me voor dat ik Miles Davis ben, die in het Chelsea Hotel in New York, op zoek is naar een nieuw geluid. Ooit nodigde hij een Argentijnse tangodanser en een Spaanse flamencodanseres uit. Ze begonnen allebei te dansen, met heel verschillende vibes. Miles keek en luisterde en probeerde uit deze dissonantie inspiratie op te doen. Op dezelfde manier zoek ik naar een ontwrichtend akkoord terwijl ik heel verschillende olfactorische combinaties ruik en in mijn gedachten samen breng tot een geur.'Heilighout


Hoewel Skins X Vilhelm een heerlijk samenspel is van meerdere ingrediënten, is het ontwrichtende akkoord voor mij de aanwezigheid van Palo Santo. Aan Palo Santo (ook wel heilighout genoemd) worden al eeuwenlang gunstige werkingen toegeschreven. Sjamanen, Maya’s en Inca’s gebruikten het hout bij hun rituelen. Als je een stokje Palo Santo brandt, dan heeft de heerlijk geurende rook een positieve, rustgevende invloed op de geest. Net wat we nodig hebben in deze tijd.


Ik doe er ernstig zuinig mee, vooral sinds ik tijdens de verhuizing vorig jaar bij het inruimen van de badkamer een fles op de grond kapot liet vallen.

En dat ik niet de enige ben die Skins X Vilhelm graag draagt, bewijst wel het instant succes van het parfum. ‘Binnen 3 weken stond de geur op nummer 1 qua verkopen,’ vertelt Philip als ik hem ongeveer een jaar na die Skins presentatie van januari 2020 spreek. ‘We hebben sommige topgeuren in huis, die daar tien jaar over hebben gedaan om hetzelfde sales level te halen. Dat is natuurlijk super cool. Wat me nog het meeste heeft gesterkt, is dat mensen ons door de jaren heen klaarblijkelijk als zo’n belangrijke geuren-autoriteit zijn gaan zien, dat ze een Skins parfum gewoon bestellen zonder de geur te hebben geroken. Want door de lockdown kon je een groot deel van het jaar natuurlijk alleen online bestellen.'


Inmiddels zijn we sinds de officiële introductie bijna een jaar verder en ben ik nog steeds helemaal verknocht aan mijn Skins X Vilhelm. Ik doe er ernstig zuinig mee, vooral sinds ik tijdens de verhuizing vorig jaar bij het inruimen van de badkamer een fles op de grond kapot liet vallen. Het rook in ieder geval nog dagen lekker in mijn nieuwe woning. Wat kan een man gelukkig zijn met een fijne geur.


Skins X Vilhelm is straks weer te koop in de shops van Skins. Maar natuurlijk is het parfum ook online verkrijgbaar.
Comentários


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page