top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Open brief aan Hugo de Jonge

Beste Hugo de Jonge,

Deze brief staat al een half jaar in de planning. Maar steeds als ik denk: ‘Dit is een goed moment,” gebeurt er weer iets dat de overtreffende trap van een goed moment is.

Ik bespaar je de voorbeelden die allen jou betreffen, maar dit is de voorlopig laatste:


Minister Hugo de Jonge krijgt een storm van kritiek over zich heen over zijn tegenaanval. Hij stelde al de ochtend na het debat in de Kamer dat ‘wantrouwen te veel ruimte krijgt’ en ‘we te makkelijk twijfels uiten over iemands integriteit’. De oppositie gruwt ervan. – 9 maart 2022 op de site van het AD.


En om een volgende prangende reden voor het uitstellen van de brief voor te zijn, klim ik vandaag maar eens in de pen.


In 2018 zag de wereld er heel anders uit. Jij ook trouwens. Die middag in maart staat me nog vers in het geheugen. Toen waren we samen te gast in het RTL-programma Vijf Uur Live, gepresenteerd door Daphne Bunskoek. Omdat er een grote Prince-tentoonstelling in de Amsterdamse Beurs van Berlage van start ging, mocht ik het over mijn anekdotes met Prince hebben.


Wat jij vertelde aan Daphne ging, gespannen als ik was voor mijn eerste tv-optreden in 20 jaar, volledig aan me voorbij. Sorry.


Een paar dagen daarvoor was je ook al te gast in het NPO1 programma De Kwis met o.a. Paul de Leeuw.


Toeval bestaat niet en wellicht hadden we hier te maken met een kleine mediatournee. Niets mis mee. Bovendien waren charmeoffensieven wel aan jou besteed, want de camera registreerde een leuke, relaxte, charmante gast, die met zijn Freek de Jonge toneelschoenen keihard bewees dat hij anders dan andere politici was. Op de plek waar ooit Terror Jaap huishield in de Gouden Kooi, maar waar nu een gastentafel van het programma Vijf Uur Live stond, waaraan wij broederlijk naast elkaar zaten, vond ik jou die middag een verademing. Omdat je een minister was die het idee gaf geen minister te zijn.


En toen werd het twee jaar later en was opeens alles anders. Laat ik beginnen met je te bedanken. Door jou zijn de Corona-jaren geen verloren jaren voor me geworden. Integendeel mag ik wel zeggen. Dankzij jou ben ik in oktober twee jaar eindredacteur van Maurice de Hond. In de donkere maanden die achter ons liggen, en daar tel ik de zomers bij op, was dat echt een life saver. Het is een feest om met De Hond te werken. Daarnaast is het ook een feestje om erbij te zijn als blijkt dat hij weer eens gelijk heeft gehad.


Wat alleen al te denken van het gegeven dat Maurice als eerste ter wereld uitgebreid berichtte over dat de verspreiding van het virus door de lucht gaat via aerosolen en niet per se via grote druppels. En daar krijgt hij nu internationale erkenning voor, met als voorlopig laatste hoogtepunt het Witte Huis in Washington dat, om de Bidens corona-vrij te houden, volledig geventileerd is en in elk vertrek een Co2-meter heeft. Als jij je toen niet had gefixeerd op de mening van 1 man (Jaap van Dissel) en ook je oor te luister had gelegd bij mensen die er werkelijk toe deden, dan waren er misschien niet zoveel slachtoffers gevallen in de verzorgingstehuizen.


Maar ik dwaal af: waar ik je dankbaar voor ben, gebeurde op 7 mei 2020. Toen schreef je als corona-minister in een brief aan de Tweede Kamer: “Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoelang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”


Tot die dag geloofde ik min of meer in de overheid en wat ze de bevolking voorschreven om niet geïnfecteerd te raken met het corona-virus. Maar wat jij toen schreef in die brief en met een zeker fanatisme ook vertelde voor de camera, zette me aan het denken, zoals ik rond die tijd in een open brief aan Mark Rutte ook verwoordde:


‘En toen werd het 7 mei, waarop ik het bericht las dat jouw corona-minister Hugo de Jonge stelde dat er pas weer festivals en evenementen plaats konden vinden als er een vaccin was. Let wel, Mark, we schrijven begin mei en er is op dat moment weliswaar meer bekend over het virus, maar tot op de dag van vandaag zijn nog lang niet zijn alle eindjes aan elkaar geknoopt, laat staan een volle maand geleden. Hoe kon De Jonge dan als verantwoordelijke minister stellen dat er geen festivals plaats konden vinden zonder vaccin? Wist hij iets wat de rest van de wereld nog niet wist? Waarom werd er zo gehamerd op een vaccin, terwijl er over een zoektocht naar een medicijn wordt gezwegen?


Met andere woorden, Hugo, dankzij jouw woorden, maar ook zeker door manier waarop je het bracht, met een fanatisme dus waar een mens bang van wordt, begon ik te voelen dat het niet klopte. Maar dat onbestendige gevoel las ik niet terug in de kranten en tijdschriften. Sterker nog: van wat ik las werd dat onbestendige gevoel alleen maar groter. Want hoe kon het dat de media klakkeloos overschreven wat de overheid dicteerde en nergens vraagtekens bij zetten? En toen ontdekte ik de site van Maurice de Hond en ging er dankzij laatstgenoemde een wereld voor me open waar in ieder geval 1 plus 1 twee is. Ik bood me aan bij de Hond als vrijwilliger en niet lang daarna werd het menens. Nogmaals: dank daarvoor!


Dan nu de reden waarom ik je een half jaar geleden al wilde schrijven. Er was me iets opgevallen. Als er over jou wordt geschreven op Twitter, dan lees ik als toevoeging vaak het woord narcist. Hier een korte bloemlezing:


‘Zelfkritiek is een concept wat deze narcist niet kent!’


“Caroline van der Plas komt op voor Hugo de Jonge die als narcist even de ontslagbrief van Mona Keijzer op Twitter gooit.’


‘Hugo de Jonge vandaag op LinkedIn…een gewetenloze narcist…’


‘Ik denk dat Hugo de Jonge een psychiatrische problematiek heeft. Een narcist heeft dezelfde afwijking, denk ik.’


Nu vind ik het gemakkelijk om iemand een ernstige persoonlijkheidsstoornis toe te dichten alleen omdat die persoon je kwaad maakt. Ben jij echt een narcist, Hugo? Dom om dat aan jou te vragen, want een narcist zal nooit over zichzelf zeggen dat hij al dan niet een narcist is. Anders gezegd dan: weten we zeker dat jij een narcist bent? Want dat is me nogal wat.


Narcisten ontnemen anderen niet allen hun ziel en zaligheid, maar ook hun woorden, liefde, vertrouwen, respect, loyaliteit, rechten en privacy; eigenlijk ontnemen zij hen alles waar ze eens voor stonden. Als ruil geven ze niets behalve hun negativiteit, leugens, verdraaide woorden, woede, zwartmakerij, angsten, wantrouwen, afgunst en jaloezie.


Daarop besloot ik om 5 momenten uit je politieke carrière, waaronder met name 2 jaar Coronaministerschap, te toetsen aan de hand van 5 in het oog springende karaktereigenschappen van de narcist.


Als alle 5 momenten onder te brengen zijn als voorbeelden van die karaktereigenschappen, dan mogen mensen met recht over je schrijven dat je narcist bent, want dan ben je het namelijk ook*.


Ben je er klaar voor? De momenten staan in willekeurige volgorde, zowel qua datum als qua onderwerp.


Moment 1

In oktober 2021, toen in Nederland o.a. zowel de mondkapjesplicht werd uitgebreid als de plekken waar je een coronatoegangsbewijs voor nodig hebt, verscheen jij groots en meeslepend op de cover van Linda.


Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van NPO 1, verwoordde het in een aan jou gerichte tweet aldus: “We zitten in de grootste crisis sinds WO2, een ongekende tweedeling dreigt, maar uiteindelijk draait het om jou. Met dank aan Linda.”


Moment 2

Op de avond van de eerste persconferentie van Minister Ernst Kuipers, de vrijdagavond van 14 januari j.l., plaatste jij een selfie op Twitter. We zagen wat jij voor je zag. De televisie, je abstract beschilderde schoenen rustend op een poef en daarnaast een alcoholvrij biertje en een bak popcorn. ‘Persconferentie kijken’ schreef je erbij met een emoji van een bak popcorn ernaast. Als je nu popcorn en biertje als zoekopdracht geeft op google, krijg je meteen de artikelen over de bewuste selfie. Je was namelijk weer eens trending topic.

Onder andere @Michel80977566 twitterde onder jouw foto:


Serieus? Miljoenen mensen zitten in de shit door een onzin lockdown waar u medeverantwoordelijk voor bent en u stuurt dit? Heeft u dan echt nul fatsoen?


Moment 3

Deze tekst spreekt voor zich:


Na afloop van het mondkapjesdebat is er een foto gemaakt van een breed grijnzende De Jonge die CDA-er Pieter Heerma een ’boks’ geeft. Een overwinningsgebaar. Zo, dat hebben we voor mekaar! De minachting voor het volk spat ervan af. In plaats van beschaamd en deemoedig de Kamer te verlaten, zoals dat toepasselijk was geweest bij zijn net uitgesproken ’berouw’, viel De Jonge meteen uit zijn gespeelde rol van boetedoener. Hij heeft dus geen letter gemeend van wat hij zei. Zijn excuses zijn waardeloos. Je staat erbij en je weet weer dat je bedonderd wordt.’ Columnist Nausicaa Marbe in De Telegraaf, 8 april 2022.


Moment 4

Op de eerste dag van 2022 komt Pieter Omtzigt tot de ontdekking dat jij nog een kritisch rapport over 2G te laat naar de Kamer hebt gestuurd. Eerder stuurde je een kritisch advies van de Raad voor de rechtspraak over 2G en de coronapas vijf weken te laat naar de Kamer. Toen dit naar buiten kwam, zei je dat het een foutje was. Het tweede rapport betreft een ‘zeer kritisch advies’ van de digitale begeleidingscommissie dat dateert van 19 november. Het advies zit als bijlage verstopt bij een Kamerbrief, merkt Omtzigt op, die eerder, op 30 december twitterde:


De Jonge zei gisteren dat hij het stuk onmiddellijk gestuurd had toen hij erop gewezen was. Dat bleek dus niet het geval: hij wachtte tot na twee coronadebatten - die hier ook over gingen - en tot kerstavond.’


Moment 5

Op 26 maart 2020 werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de coronacrisis. Kamerleden waren geïrriteerd omdat jij niet kon beloven dat er aan het eind van de week genoeg ic-bedden zouden zijn.


Nog tijdens het debat werd Gommers gebeld door een ambtenaar van VWS. Gommers tegen een journalist: ‘Hugo de Jonge moet weten of er aanstaande zondag 1.600 bedden zijn. Of ik dat even wilde beloven. Ik zei: luister, ik zit toch niet in de Kamer, wat denk je zelf? Ik dacht: ik word hier in de maling genomen. Maar nee, ze moesten weten of ik dat wilde zeggen.


Bij de koffieautomaat laat hij het even bezinken. ‘Waarom hadden zij het nodig dat Diederik Gommers zou zeggen dat er 1.600 bedden zouden zijn? Terwijl ik dat ook niet wist en geen invloed heb op beschikbare ic-bedden. Toen dacht ik: het moet dan maar. Als dat zo ongelooflijk belangrijk voor De Jonge is, dan zeg ik wel dat er zondag 1.600 bedden zijn.’


‘Meteen daarop zeiden ze: oké, wil je dat even in een WhatsApp bevestigen?

Even later red jij tijdens het debat je gezicht: per 1 april kan worden opgeschaald naar 1.600 bedden. ‘Gommers heeft het bevestigd’, zeg jij.


Eigenlijk is deze opdracht te gemakkelijk. Maar dat komt omdat de hierboven geschetste momenten ook zo sprekend zijn als voorbeelden van vijf van de meest in het oog springende karaktereigenschappen van een narcist:

  • Gebrek aan empathie

  • Liegen, bedriegen, manipuleren

  • Ongenaakbaar denken te zijn

  • Geen zelfreflectie

  • Nooit spijt

Afgelopen donderdag was ik bij mijn lief. We hadden popcorn en alcoholvrije biertjes en keken naar jou toen je je excuses aanbood aan de Tweede Kamer. Dat deed pijn. Konden we zien.


‘Het was completer geweest als ik in aanvulling op de antwoorden,’ sprak je, ‘melding had gemaakt van mijn contacten met de heer van Lienden op het departement en ook hiervoor bied ik mijn excuses aan…’


Mijn lief vulde jou aan met: ‘En dan nu: Frikandellen voor de hele Tweede Kamer! Hoppa!’


Binnen de door jou geschapen context klonk het nog niet eens ongeloofwaardig.

Hugo, ik moet je bekennen dat ik het lastig vond om deze brief te schrijven aan je. Ook in mijn geval gaat de Bijbeltekst ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’ (Johannes 8.1) op. Want ikzelf ben bepaald niet zondenvrij. Daarom wringt het voor mij als ik iemand, in dit geval jou, de maat neem. Veel liever schrijf ik open ‘liefdesbrieven' aan mensen, want dan stroom er in ieder geval positieve energie naar de geadresseerden toe. Energie die ik vervolgens weer terugontvang.


Maar dat alles neemt niet weg dat jij onomstotelijk een narcist bent.


Met vriendelijke groeten, Mick Boskamp (op eigen titel)

*Pin me er niet op vast als deze test niet wetenschappelijk verantwoord is. Ik zeg het er maar even bij.Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page