top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Ontstemd

'Ik stem niet meer omdat ik niet echt voel dat mijn levensgeluk afhangt van de zelfgenoegzame hufters die zo talrijk aanwezig zijn in de politiek.'

Geniet van de verse remix van dit eerder gepubliceerde verhaal van gastschrijver Robert Fernhout uit Thailand (en als dit je bekoort; helemaal onderaan staat een link naar het verse boek van de auteur).Het is er dan toch van gekomen, de Nederlandse regering is gevallen! Waarschijnlijk zijn er later dit jaar nieuwe verkiezingen. Links en rechts worden de messen al geslepen om nu voor eens en voor altijd een nieuwe wind door Nederland te laten waaien. Zelf heb ik in mijn hele leven welgeteld één keer gestemd en daarmee was de kous af. Ik stem dus niet meer omdat ik niet echt voel dat mijn levensgeluk afhangt van de zelfgenoegzame hufters die zo talrijk aanwezig zijn in de politiek. Als ik op een feestje of zo dan vertel niet te stemmen worden sommige mensen wel eens boos; het zou een voorrecht zijn, er is hard gevochten voor onze democratie en ik zou onze vrijheid en die democratie wel eens mogen waarderen. Etcetera. Uiterst vermakelijk vind ik dat altijd; de ironie van mensen die persoonlijke vrijheid zo hoog in het vaandel hebben dat ze jou wel even gaan vertellen wat je moet doen.


Ik volg de nationale én internationale politiek trouwens wel – vandaar dat ik weet dat er veel hufters rondlopen. Ook heb ik wel ideeën over hoe de maatschappij ingericht zou moeten worden. Dat is trouwens wel met een zo klein mogelijke overheid, dus wat dat betreft is het wel weer consequent dat ik niemand mijn fiat geef op kosten van de belastingbetaler tegen een riante vergoeding in de Tweede Kamer te gaan zitten. Maar wat me nog het meeste tegenstaat in Nederland is dat intransparante gekonkel in het achterkamertje bij de kabinetsformatie. Als ware het een dark room waarbij de argeloze stemmer nooit weet wiens arm er in wiens hol zit. Maar dat je als stemmer uiteindelijk genaaid wordt, dat staat als een paal boven water.


Democratie volgens het poldermodel is sowieso niet meer van deze tijd. Tegenwoordig willen we precies kunnen kiezen wat we krijgen – ‘gepersonaliseerd’ heet dat – en we willen het nú! Geen maandenlang oeverloos geouwehoer, met als resultaat een slap poldercompromis waar uiteindelijk eigenlijk niemand voor gekozen heeft: de coalitie.


Ik doe straks dus niet mee aan spelletjes Baudetten of Klaverjassen. Geheel in de geest van Burger King – ‘you have it your way’ – stel ik wel voor dat Nederland dit jaar nog het ultiem democratische ‘overheid op verzoek’ lanceert. Iedereen bepaalt dan, door middel van een keuzemenu, zijn of haar eigen individuele overheidspakket. Met de huidige digitale technologie valt dat allemaal simpel te regelen.


Vind je het milieu en dieren belangrijk? Dan betaal je meer voor een vliegticket en een biefstuk, maar je OV-chipkaart is gratis. Hou je wel van een drankje? Geen accijns op drank voor jou, maar de eventuele kosten van de verslavingskliniek mag je dan wel zelf ophoesten. Belasting omlaag? Prima, op voorwaarde dat je dan wel een rekening krijgt voor de diensten van politie, brandweer etc. mocht je die nodig hebben. Mocht je meer belasting willen betalen, dan krijg je uiteraard voorrang van diezelfde diensten. Sociale premies omlaag? Dat kan, maar dan ook minder WW/AOW/WAO etc. Wil je ‘minder, minder’ Marokkanen bij jou in de buurt? Geen probleem, het kan nooit moeilijk zijn een woningruil te faciliteren met een politiek correcte bekende Nederlander uit de grachtengordel. Op deze manier breng je de mensen meteen weer wat verantwoordelijkheidsbesef bij, maak je ze minder afhankelijk van de overheid en worden ze onmiddellijk geconfronteerd met de gevolgen van de persoonlijke keuzes die ze (zeggen te) maken. Want uiteindelijk zijn de keuzes die je voor jezelf maakt veel belangrijker, en hebben ze veel meer invloed op je persoonlijk geluk, dan je keuze voor welke politieke partij dan ook.


Dit artikel is een bewerkt, aan de actualiteit aangepast, hoofdstuk uit het nieuwe boek ‘Gekheid op stokjes’ van Robert Jan Fernhout. ‘Gekheid op stokjes’ is HIER te bestellen.Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page