top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Ik houd van Ivo. Maar nog meer van zijn parfum YVRA 24
De kop boven dit stukje is overigens geen coming out op mijn 67ste. Ik houd van de mens, stijlmeester extraordinaire Yvo van Regteren Altena. Maar ja, ik houd dus nog meer van zijn laatste parfum YVRA 24, die je – Kerst of geen Kerst – gewoon moet hebben.


En dat terwijl ik nog niets over YVRA 24 heb geschreven en ik dat wel had beloofd aan Yvo en zijn lieve brand manager Anna Teeuwisse. Dat ze in de laatste aanloop naar Kerst iets konden terugzien op mijn site. Maar even los van het feit dat ik in deze nalatig ben geweest; stel dat ik dat wel had gedaan in die periode. Een stukje geplaatst over YVRA 24. Dan had ik niet kunnen schrijven wat ik hieronder ga schrijven.


Tijdens de presentatie in 2021 van zijn voorlaatste parfum YVRA 1991. In het midden Yvo en rechts voor de kijker ondergetekende. Let op de schouders van de jasjes. Bij Ivy zitten die perfect, bij mij wat minder.


Maar eerst even kort over de mens Yvo. Zoals je misschien weet, is hij beste vrienden met Jort Kelder. En dat snap ik wel. Zowel Yvo als Jort zou je uiterlijk de iets ingetogener versie van een dandy kunnen noemen. Ze zitten niet helemaal verankerd in de pose van het kaliber Tom Wolfe, maar wat ze wel delen met elkaar is de zelfspot, die kenmerkend is voor de dandy.


Toen Yvo met het stijlvolle parfumhuis YVRA begon, werd al vrij snel aan de gestaag groeiende range aan geuren ook producten toegevoegd als geparfumeerde ruitenreiniger, kamerspray in een soort glasseks fles en - in tijden van Corona - een heel zwaar en sterk parfum, dat je op afstand kon ruiken bij iemand. Naast dat de zelfspot er vanaf droop, waren die producten wel van absolute topkwaliteit. Dandyisme ten top. Ik vind dat geweldig!


Niet elk product in de YVRA range heeft een grappige insteek. De parfums zijn serieus goed, maar de laatste loot aan de stam, YVRA 24 met als belangrijke bestanddelen roze peper, papyrus en sandelwood, is in mijn beleving verpletterend lekker. Sinds dat ik de geur heb ontvangen afgelopen oktober, heb ik niets anders meer gedragen.De reacties op het parfum waren overeenkomstig. Op het Amsterdam Dance Event zei een charmante dame tegen me dat ze bij een man nog nooit zo’n lekkere geur had geroken. De wereldbefaamde Britse Dj Danny Howells, een goede vriend die ik jaren niet had gezien en eindelijk weer eens tegenkwam op het event, appte me de volgende dag:


‘Was amazing to see you. You still smell good! Wasn’t the usual Vetiver of years ago, was it? It is something very, very nice…’


Bij een omslagfoto op Facebook van 10 november, waarin ik het Oud & Nieuw Feest aankondig van sociëteit Tenclub, schrijf ik: ‘


Naast die pet en (niet te zien) polka dot bretels van Brook Brothers, New York, draag ik o.a. ook YVRA 24 L'Essence de Ravissence Eau de Parfum. Yvo van Regteren Altena, je hebt jezelf overtroffen. Wat een geweldig parfum!

En dan moet ik het ook nog hebben over de bijzondere eigenschap van deze we rollen-ons-samen-op-in-een-warm-dekbed-en-gaan-genieten-geur namelijk dat ik ‘m met vleugen zelf ruik. En die vleugen YVRA komen bijzonder vaak voor gedurende de dag. Meer dan ik ooit met een ander parfum heb ervaren. Want op een goed moment raakt je reukorgaan verzadigd en ruik je jezelf niet of nauwelijks meer. YVRA 24 is de hele fijne en bijzondere uitzondering op die regel.

Kortom: het is drie dagen voor Kerst. Vanaf vandaag start de uitverkoop bij de grote, belangrijke fashionshops als ZARA. Combineer het één (uitverkoop) met het ander (Kerstcadeautjes). Maar laat die geuren van o.a. ZARA alsjeblieft staan en ga voor YVRA 24. Die vind je natuurlijk niet in de uitverkoop, maar das macht klein flaus aus, want ik schreef het al: die geur moet je gewoon hebben. Is een feestje op zich.

Voor online bestellen en verkoopadressen ga naar de site van YVRA.Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page