top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Een 9 voor het parfummerk mmoire

Het is al twee maanden geleden dat mijn favoriete Skins Cosmetics de nieuwe producten voor de zomer introduceerde. En waarom ik nu pas over 1 van die producten schrijf, is dat voor mij een parfum tijd nodig heeft om te landen.fotografie: Jetske Amijs


Even een klein stukje voorgeschiedenis. In het eerste jaar dat ik voor Playboy werkte, zeg van 1983 tot 1984, richtte ik me voornamelijk op het produceren en schrijven van de cadeaupagina's voor mannen. Ik was gek van audio en van parfums. En daarin ging ik behoorlijk ver om het mooiste van het mooiste en het beste van het beste te verzamelen. De innigste contacten had ik met de importeurs van verzorgingsproducten. Dat kwam omdat ze mijn enthousiasme en mijn hobbyistische kennis van de materie blijkbaar plezierig vonden. En hoewel ik alles wat nieuw en luxueus was de revu liet passeren in het magazine, had ik zelf maar één echte favoriet, waar ik steeds bij terugkwam: Vétiver van Guerlain.


Dat veranderde pas in 2000 toen ik een nieuwe zaak ontdekte in Amsterdam die alleen al mijn hart sneller deed kloppen als ik in de buurt van de negen straatjes kwam. Skins Cosmetics in de Runstraat was een parfumerie waar ze alleen maar exclusieve, ' kleine' , zogenaamde niche-merken verkochten. Geuren en crèmes die met liefde en aandacht waren gemaakt en niet uit een fabriek rolden. En vanaf dat moment ging ik qua parfums vreemd bij het leven. De een vond ik nog lekkerder dan de ander. Als mijn Vétiver had geweten wat ik allemaal op me had gehad in het nieuwe Millennium, dan zou die nooit meer een geurenverbintenis zijn aangegaan met me. Die verbintenis werd trouwens sowieso minder, want ik merkte dat de nieuwe geuren in mijn leven toch wat meer op de voorgrond traden dan het anno nu wellicht iets te subtiele Vétiver.


Vandaar dat ik het altijd een feest vind als Skins Cosmetics me uitnodigt voor de presentaties van de nieuwe collecties. De laatste was op 1 juni van dit jaar. Er werden weer schitterende geuren en verzorgingsproducten gelanceerd, zoals de geurcreaties van de gerenommeerde Zwitserse modefotograaf Thomas de Monaco. En niet te vergeten: de voorpresentatie van het parfum The Mind Vaccin, een nieuwe geur van SALLE PRIVÉE in samenwerking met 's werelds eerste ethische modehuis RVDK oftewel de initialen van de gepassioneerde modeontwerper Ronald van der Kemp (over wie binnenkort meer).


Maar wat me het meeste bij bleef van die dag was mijn ontmoeting met de Nederlandse Sophie van Balen, de schepper van het parfumhuis mmoire, dat die 1e juni de eerste geur lanceerde, genaamd Sur Arize. Sophie intrigeerde me. Op een zekere leeftijd waarop ik in feite maar wat deed als het me maar een goed gevoel gaf, had zij een idee voor een parfum en dat idee heeft ze met hard werken perfect gestalte gegeven. Zo goed zelfs dat Skins het Amsterdamse parfumhuis in de portfolio heeft. Overigens weer ik Sophie's exacte leeftijd niet, maar ik denk jonger dan je denkt. En je moet met me eens zijn dat dit vers uit de studiebanken een prestatie van formaat is.


De grootste reden echter dat mijn korte ontmoeting met Sophie zoveel indruk heeft gemaakt, is een letterlijke reden. Haar parfum. Sur Arize. Terwijl ik dit schrijf is het twee maanden nadat ik de geur ben gaan gebruiken. Ik hoef me niet eens te concentreren om de heerlijk frisse en tegelijkertijd dierlijke geur waar te nemen. En dat is nadat ik vanmorgen vroeg een klein beetje op heb gespoten (het is nu 's avonds laat). En dat is bijzonder. Want je neus went aan een geur, waardoor die op den duur nauwelijks nog waarneembaar is. Maar niet Sur Arize. En dat is geen straf, want zoals gezegd zit dit parfum vol contrasten waar ik zo van houd. Misschien omdat het leven zelf wel vol contrasten zit. En dan heb ik het nog niet eens over de vele complimenten gehad die ik heb gekregen over Sur Arize. Ik blijf dan wel altijd bescheiden. Als ze zeggen: ' Wat ruik je lekker,' dan antwoord ik: 'Dat ben ik niet, dat is mijn geur die zo ruikt.'


In Het Parool vind ik het altijd leuk om als eerste het cijfer van het restaurant van de week te traceren. Daarom doe ik alsof deze geur het parfum van de week is en dan geef ik het een negen. Misschien is nog hoger op zijn plaats, maar dan is er voor later - als ik weer een cijfer uitdeel - geen ruimte meer tussen 10 en 9, sneppie?


Hieronder een kort video-interview dat ik op 1 juni met Sophie heb gedaan. En HIER is Sur Arize te koop.
Oh ja, even totaal los hier van: ik zat gisterenavond laat in Shownieuws. Een filmploeg was langs geweest om me te interviewen voor de uitzending die avond. Vettel er morgen meer over. Maar als je nieuwsgierig bent. HIER kun je de aflevering zien, die meteen begint met het item waarin ik verschijn.


Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page