top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Cadeautje voor de (75-)jarige Iggy Pop

Beste jarige Iggy Pop, vandaag is het 21 april 2022. En dat betekent dat ik je mag feliciteren met je 75e verjaardag en je een cadeau mag aanbieden. Wie had ooit gedacht dat je deze mijlpaal zou halen, laat staan in de opmerkelijk fitte staat waarin jij nog steeds verkeert.Toen je omstreeks 1967 als leadzanger van The Stooges voor het eerst van je liet horen, was het vooral je stage-act die opzien baarde. Alsof een orkaan de Summer of Love wegblies. Tijdens optredens bewerkte je je naakte torso met kettingen en scheermesjes, mutileerde je jezelf tot bloedens toe met glasscherven en beukte je net zo lang met je microfoon tegen je tanden tot ze braken. Daarnaast schijn je ook nog de uitvinder van het stagediven te zijn. Critici omschreven jou als een ‘balletdanser uit de hel’, ‘de sjamaan van het minimalisme’ of een ‘primitieve oerkracht’ die op geen enkele manier te stuiten viel.


Waarom kozen ze mij, de tovenaarsleerling van de Hitkrant zoals de legendarische muziekjournalist van de Telegraaf Jip Golsteijn me noemde?

Maar hoe spraakmakend je optredens tot op de dag van vandaag ook zijn en hoe wild je imago ook is, als mens vind ik je sinds 15 april 1978 zwaar relaxt en okay.

Die dag werd er één om nooit te vergeten. Voor mij niet, maar voor jou waarschijnlijk ook niet. De volgorde van de gebeurtenissen tussen ochtend en avond kan ik me niet meer herinneren. Ik weet niet meer wat eerst kwam, het interview of de bokswedstrijd tussen jou en mij.


Je was in ieder geval in Nederland om in de Top Pop Studio’s je nieuwste single I Got A Right te playbacken. En ik mocht je interviewen voor Top Pop. Het popprogramma bracht zelden of nooit interviews afgenomen door een outsider zoals ik, want alle presentaties en korte gesprekken werden tenslotte gedaan door Mr. Top Pop himself Ad Visser. Waarom kozen ze mij, de tovenaarsleerling van de Hitkrant zoals de legendarische muziekjournalist van de Telegraaf Jip Golsteijn me noemde?


Als we de roddels mogen geloven, dan had je in die jaren een driehoeksverhouding met David Bowie en Lou Reed.

Maar toen vroeg ik me dat niet af. Want ik was te veel bezig met mijn ‘klus’. Tenslotte ging ik de man interviewen die in dezelfde studio zeven maanden daarvoor tijdens de Top Pop-opnames van Lust For Life de boel kort en klein had geslagen en met kamerplanten had gesmeten.


Maar in die rare ruimte (waar was dat toch? En wat deden die voetbalposters aan de muur?) voltrok zich het tegenovergestelde. Je was de vriendelijkheid zelve. Je flirtte zelfs met me. Onder mijn brief vind je het ruwe materiaal van dat interview, waarin je volgens sommige reacties op die YouTube-video opvallend vriendelijk, soft en mild was tegenover de interviewer.


Laten we het erop houden dat je een goede klik had met me. Als we de roddels mogen geloven, dan had je in die jaren een driehoeksverhouding met David Bowie en Lou Reed. Waar of niet, je seksuele voorkeur in die periode stond bekend als nogal breed en toen moest ik voor een door Claude Vanheye te fotograferen Hitkrant-reportage nog fysiek worden met je ook.


Tijd voor het cadeau.


Ik neem aan, beste Iggy, dat je in die 75 jaar veel gekke dingen hebt meegemaakt in je leven. Maar zo gek als die bokswedstrijd met mij in de lente van 1978 kan het nooit geworden zijn voor je. Want hoe vaak heb je de kans gehad om een popjournalist alle hoeken van de boksring te laten zien?


Hieronder in een serietje foto's de neerslag van dat uurtje boksen. Met grote dank aan de onverzettelijke Kees van der Meer die nagenoeg alle Hitkrant-edities heeft gedigitaliseerd. Wat een klus moet dat geweest zijn!


Ik hoop, Iggy, dat je dit digitale presentje kunt waarderen en dat je een mooie verjaardag met veel herinneringen hebt. Op naar de 100, Pop! Role model die je bent!


Lieve groet, Mick


Hier het interview met Iggy Pop


ps Gisteren draaide ik weer eens de samenwerking van jou met Underworld op de EP Teatime Dub Encounters. Waanzinnig goed!


pps Ik ga de teksten bij de fotoreportage in de Hitkrant niet vertalen voor je. Want dan ga je je plaastsvervangend schamen. Voor mij, de schrijver van dat fraais.image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page