top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Bossie was op de buis (over Jaimie Vaes)

Net thuis van les geven in Amersfoort aan jong verslaafden in herstel krijg ik afgelopen woensdagmiddag een redacteur van Shownieuws aan de telefoon. Of ik voor de late editie van Shownieuws op 6 iets over de Playboy-cover met Jaimie Vaes wil vertellen. Daar gaan we weer...
Een week daarvoor zat ik koffie te drinken met een Besta van me. Voor de niet-verstaanders: een Besta is een Bestie van het vrouwelijke geslacht*. Deze Besta hoorde me laatst vertellen tegen iemand over wat ik zo had gedaan in mijn leven. Ik hield het kort en vertelde dat ik o.a. 21 jaar voor Playboy had gewerkt. Ze vond daar wat van. En zoals het een goede Besta betaamt, wilde ze dat ook delen met me. Ze vond dat ik mezelf te kort deed.


'Je hebt zoveel meer in je leven gedaan,' zei ze. 'Je hebt Prince, Michael Jackson, Diana Ross, Iggy Pop, John Travolta, Chaka Kahn, Bryan Ferry en The Sex Pistols geïnterviewd en dan is de lijst nog lang niet compleet. Als bekendste nachtreporter van de jaren 90 heb je een boek met korte verhalen over uitgaan en dance geschreven, een boek dat een lovende recensie in de Volkskrant kreeg. Je hebt een netwerk van hier tot Tokio, je kent de hele wereld en de hele wereld kent jou. Je bent bij gebeurtenissen geweest, waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Je hebt 1 op 1 met John de Mol en 1 op 1 met Maurice de Hond gewerkt, om nog maar even iets te noemen. Dan vind ik het persoonlijk een beetje dunnetjes om te zeggen: "Ik heb o.a. 21 jaar voor Playboy gewerkt." Snap je?'


Ik snapte wat ze zei. En misschien werd het inderdaad tijd dat ik Playboy wat minder aandacht ging geven. Alles wat je aandacht geeft, dat groeit. En ik wens de Nederlandse Playboy echt het allerbeste, maar ik heb er niets meer mee te maken, behalve in herinnering. De enige reden dat ik er nog mee bezig ben, is omdat ik er een fantastische tijd heb gehad en omdat ik daar met al mijn merkwaardigheden niet opviel en meer dan welkom was.


Dat alles schiet door mijn hoofd terwijl ik op mijn eigen bank zit thuis, die opeens niet zo eigen meer lijkt omdat er ander licht is en een filmcamera op me gericht staat. Ik word bevraagd over wat ik van de cover van de nieuwe Playboy vind, want die cover wordt voor het eerst in tien jaar tijd weer gesierd door een bekende Nederlandse, in dit geval de ravissant mooie Jaimie Vaes (en kom niet aan met: alles is verbouwd. A) is dat niet zo. B) If so, I don't give a fuck...). Wat dacht ik ook alweer? Alles wat je aandacht geeft, groeit? Dat blijkt maar weer. De afgelopen dagen was ik met Playboy en het grote loslaten bezig en wie hangt er aan de telefoon? Shownieuws met de vraag of ik wat over de Playboy-cover wil vertellen.

Toeval? Forget it.


Het resultaat van een uurtje met twee super aardige gasten (redacteur en cameraman van Shownieuws) vind je HIER. Het is het eerste item en ik zit aan het begin en aan het eind van deze 11 minuten. Ook krijg ik de ruimte om de Playboy-serie uit 1988 te eren waarin de cover en de uitklapper worden gesierd door Patty Brard, die deze aflevering van Shownieuws mede presenteert. En wat ik daarover vertel komt ook echt uit mijn tenen. Want die pictorial van Patty vind ik nog steeds, samen met de Playmate shoot van de Van Breeschooten tweeling en de Joyce de Trogh-serie van Govert de Roos, tot het beste van Playboy behoren.


Laatste nieuws: ik heb vandaag de Playboy gekocht. Voor het eerst in 40 jaar dat ik voor een exemplaar heb betaald! Nadat ik op televisie mocht vertellen wat ik van de Playboy cover vond, was ik wel benieuwd of wat ik zei t.a.v. Jaimie's naaktserie hout sneed. Ik vertelde dat de cover kracht uitstraalde en dat is ook duidelijk terug te zien in de waanzinnig mooie en opwindende serie van la Vaes, die uitzonderlijk goed gefotografeerd is door Amanda Elise Kuipers.


*Tenminste: als het in dit geval een Bestie is van een man. Als de vrouw een Bestie van het vrouwelijke geslacht heeft, dan verandert er niets. Dan blijft die andere vrouw een Bestie. Maar heeft de vrouw daarentegen een man als Bestie, dan wordt deze door de desbetreffende vrouw een Basta genoemd. En mannen noemen elkaar ook gewoon Bestie. Ik heb dit zelf zo bedacht. In een wereld vol chaos en onbegrip, houd ik van eenvoud en duidelijkheid. 😅


Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page