top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

Ferry Maat draait door (tot 02:00)

Al weken, wat zeg ik: al maanden gonst het op social media van het laatste nieuws over de 50 jaar Soulshow Party van Ferry Maat in dancing The Spot in Bussum. Kaartjes voor deze happening zijn al stijf uitverkocht, maar ik ben erbij. Sterker nog: ik ben moreel verplicht om erbij te zijn.Ferry Maat en ondergetekende ergens in de tweede helft van de jaren zeventig, aan het werk op het Hitkrant voetbaltoernooi.


Want je gaat het niet geloven - omdat het zo zoetjesaan lijkt alsof ik aan de wieg heb gestaan van elke historische muziekgebeurtenis in de jaren 70, 80 en 90 (wat eerlijk gezegd natuurlijk ook wel waar is 😅) - maar ik verzorgde als nieuwtjesjager van de Hitkrant ook het soulnieuws bij de Soulshow.


Ja, als ik aan Ferry denk, ,dan denk ik aan al die donderdagavonden in de tweede helft van de jaren zeventig en beginjaren tachtig dat ik bij hem langs kwam in de studio van Hilversum 3 met het laatste nieuws. Ik woonde toen nog zelfs bij mijn moeder in Zandvoort (ik zou tot mijn 40e bij haar blijven wonen...🤥). Ik tikte de nieuwtjes op een schrijfmachine. Vervolgens las Ferry die voor en interviewde me dan regelmatig over een spannende gebeurtenis.


Eén uitzending zal ik nooit vergeten. Ik heb daar zelfs nog een cassette van. Ik was het weekend voor de donderdag in Londen geweest om John Travolta te interviewen en 's avonds pikten fotograaf Aad Spanjaard en ik nog even een concert mee van Stevie Wonder. Die dag belandden we overigens nog op een feestje van Queen. Zo ging dat in die dagen.Dit is Ferry in 2014 tijdens de immens bezochte Soulshow Party in de Aalsmeer Studios.


Tijdens het concert speelde Stevie solo achter de piano een prachtige ballad die niemand op dat moment nog gehoord had en die zou verschijnen op het maanden later uit te brengen Hotter Than July-album (dat na het briljante Songs In The Key Of Life, maar ook vergeleken met andere albums die daarvoor uitkwamen, een behoorlijke tegenvaller was).. Met mijn interview-recorder nam ik Lately op om terug in Nederland de opname vervolgens door te spelen aan Ferry die in de eerstvolgende soulshow mooi een wereldprimeur had. Weliswaar een illegaal verkregen wereldprimeur, maar dat mocht onze pret niet drukken.


EMI Bovema, de platenmaatschappij waar Stevie's Motown label was ondergebracht, was not amused. En dat is een understatement. Wat heb ik toen (terecht!) op mijn flikker gekregen. Ferry lieten ze met rust. Want ja, ruzie maken met de grote Ferry Maat, die er in zijn eentje voor zorgde dat veel winkels in Nederland klaagden dat de donderdagavond koopavond aanmerkelijk stiller was geworden, was natuurlijk niet zo handig. Dus die kleine duivel met dat engelengezicht van de Hitkrant, die toch altijd heel narrig de nieuwe singles besprak, was een veel beter slachtoffer.


Wat kijk ik er naar uit om dat mooie prethoofd van de levende soullegende aanstaande zaterdag te zien genieten in die heerlijke feestlocatie The Spot, waar de seventies als swingende spoken sowieso altijd al rond feesten en hebben gefeest. Wat zeg ik? Ik kijk er naar uit om Ferry, ook al is hij niet zo'n mannenknuffelaar, een stevige hug te geven! Ja, Maat van me, dat wordt bukken als je me ziet...


Voor mensen die een kaartje voor aanstaande zaterdag hebben: de party begint om 22:00 en duurt tot 02:00 uur.


Ps. BREAKING NEWS! Zojuist vond ik van mijn radioprogramma VIP Sessions voor ID&T (dat ik begin 2000 maakte) een aflevering met als gast in het eerste uur...Ferry Maat! Ja, ik heb ook radio gemaakt. Eerst voor New dance Radio, toen voor ID&T Radio, toen voor BNN op 3 FM en daarna voor Slam!

HIER kun je die aflevering met Ferry beluisteren. Met Eric de Man achter de decks. In de uitzending hoor je ook dat er fans van Ferry aanwezig zijn die helemaal uit Maastricht naar de ID&T Studio waren gekomen om even dichtbij hun idool te zijn. Ik vrees dat ik die lui 22 jaar later ook in The Spot tegen de onrustige lijven zal lopen...😅

Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page