top of page
  • Foto van schrijverMick Boskamp

René van Collem en Jenny de Rijke maken me blij

Waar ik blij van word, is om mensen die ik hoog en in mijn hart heb zitten, te introduceren bij elkaar. Vooral als ik voel dat het misschien een creatieve match kan zijn. Zoals een tijdje geleden de samenwerking tussen René van Collem en Jenny de Rijke.Die samenwerking was eenmalig, maar daarom niet minder goed en niet minder belangrijk.

Omdat zijn podcast Van Verslaving Naar Vrijheid inmiddels over de miljoen bezoekers heeft gescoord, denk ik dat velen inmiddels weten dat mijn makker René van Collem een rots in de branding is als het om het verspreiden van de boodschap gaat. De boodschap dat middelen en sommige gewoonte-verslavingen heftiger zijn dan menigeen denk. De boodschap dat verslaving een ongeneselijke, dodelijke en progressieve ziekte is, die niet alleen de mensen die het hebben raken, maar ook hun naasten. De boodschap dat het van essentieel belang is om te weten hoe je moet handelen als familie, echtgenoot, vriend, vriendin van een verslaafde. En de boodschap dat herstel van verslaving de enige manier is om zowel geestelijk als lichamelijk een gelukkig en gezond leven te leiden.

Het is ongelofelijk hoeveel ervaringsdeskundigen en andere verslavingexperts die bovenstaande boodschap uitdragen, René allemaal tot nu toe in zijn podcast heeft gehad. Zelfs mij had hij als gast!


Ik ben een ongelofelijke bemoeial. En daarom kom ik weleens met een tip voor een gesprekspartner in René's podcast. Daar hij is me overigens dankbaar voor, want het is geen sinecure om elke week een gast te hebben, die er toe doet. Dat René het elke keer lukt om tot nu toe de kijker/luisteraar op het puntje van zijn stoel te houden, is dan ook heel bijzonder!

Een tijdje geleden zei ik tegen hem dat ik een geweldige gast voor hem had. Namelijk een lieve vriendin van me, die Verpleegkundig Specialist is. In die hoedanigheid begeleidt zij bij een grote verslavingsinstelling o.a. het ontgiften (detoxen) bij de cliënten voordat ze behandeld kunnen worden in de kliniek. Daarnaast is ze iemand die er op haar manier alles aan doet om verslaving en hersel te de-stigmatiseren en hun naasten te steunen. Of dat niet genoeg is voor een goed gesprek, is ze ook nog een begenadigd fotograaf die met het fotoboek 'Herstel' herstellend verslaafden een gezicht en actief verslaafden hoop geeft.


Een aantal weken geleden was Jenny de Rijke - want zo heet dit mooie mens - in Zandvoort om podcastgast in Van Verslaving Naar Vrijheid te zijn. Om haar voor te stellen aan René deed me heel erg goed, want ik wist dat hier iets moois uit voort zou komen. René is inmiddels alweer weken verder met zijn gesprekken.

Maar omdat het close friends van me betrof en omdat ik het zo fijn vond om het fantastische resultaat van mijn bemoeienis terug te zien en te luisteren, wilde ik hier toch nog even bij stil staan.

Hieronder de bewuste podcast:En hieronder enkele afbeeldingen uit het boek van Jenny de Rijke, getiteld 'Herstel', met foto's en verhalen van verslaafden in herstel.

Comments


image.jpg

Door

Mick Boskamp

bottom of page